What Is Islam?

ISLAM IN ARABIC MEANS "ENTERING GOD'S PEACE"//SUBMISSION AND OBEDIENCE TO ALLAH, HAVING SINCERE FAITH IN HIM, & LIVING LIFE AS WILLED BY ALLAH =)
Any good points found in this blog comes from Allah SWT, all praise to Him. Any mistakes/inaccurate information in this blog is purely due to myself. Hence, please correct and forgive me.

Thursday, April 7, 2011

AQ Verse~

Bismillahirrahmanirrahim - in the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

Assalamualaikum to all,

Thanks to Him I'm still here to update ana's blog. Alhamdulillah. Anyway, ana want to share one of ana's favourite verse from the AQ:-

(14:31) - Say(Muhammad -pbuh) to My (Allah's) servants who believe and have faith, to establish regular prayers to Me (Allah) and spend/give part of what We have given unto them (in wealth and resources), secretly or publicly (for the purpose of good and not evil), before the day (Resurrection Day) comes (in the Hereafter) when there shall be neither bargaining or befriending (that can be of any benefit against My(Allah) judgment at that time).

Translation in Malay -->

(14:31) - katakanlah (Muhammad) kepada hamba2Ku yang telah beriman, "hendaklah mereka melaksanakan solatmenginfakkan sebahagian rezeki yang Kami berikan secara sembunyi atau secara terang2ngan sebelum datang hari kiamat, ketika itu tidak ada lagi jual beli (negotiation) dan persahabatan dgnKu (Allah)."

Hah. Dah baca kan? Maknanya yang tak tahu pun skrg dah tahu kan? Heheh. Kalau kita dah tau, jgn buat tak tau. Lagi berat dosa kalau org yg berilmu tidak mempraktikkan apa yang mereka ketahui. dan apa salahnya kalau kita ikut, kan dpt lagi rapat ngan Allah? Hidup kita sbg umat Islam, tujuan utama kita haruslah mengejar cinta Ilahi~! 

Peace and love to all.

WAllahua'lam.

2 comments:

Tentera 4JJI said...

salam.. dgn english tahap PMR ana ni, ana msh x jumpa makna yg tepat andai enti x bgtau.."befriend" yg ana tau mknanya melindungi atau menolong..tp translation melayunya "persahabatan" . mcm mana persahabatan dgn Allah tu? ana x fhm..

Liana said...

Wslm, penerangan selanjutnya berasaskan interpretasi & pemahaman ana ya. harap2 ana fahami ayat AQ dgn betul. iAllah. Allah musta'an.

ok, sila tgk bhgian ini: "when there shall be neither bargaining or befriending" - di sini, Allah ingin menyampaikan kpd hamba2Nya bhw apabila dah sampai hari kiamat(judgement day), kita tidak lagi diberi peluang utk menerangkan(perbuatan2 salah/dosa) diri sendiri kpdNya sbb Dia hanya smelihat kpd perlakuan & perbuatan kami semasa kami masih di bumi. untuk "befriend", Dia nak kita tau yg pd masa itu Allah tidak akan lagi membela/membantu(persahabatn digunakan sbg translation sbb kan kawan biasanya membela dan membantu kita?^_^)(atau dlm english - to assist/patronize/support).

Jadi, konklusinya, kita haruslah menjaga setiap langkah sepanjang kami masih di dunya. jgnkan sampai hari kiamat baru sedar kesilapan diri sbb time tu dh terlambat.

"sesal kemudian tiada berguna."

WAllahua'lam.

anta dah faham? harap2 dah jelas seperti crystal.. =D