What Is Islam?

ISLAM IN ARABIC MEANS "ENTERING GOD'S PEACE"//SUBMISSION AND OBEDIENCE TO ALLAH, HAVING SINCERE FAITH IN HIM, & LIVING LIFE AS WILLED BY ALLAH =)
Any good points found in this blog comes from Allah SWT, all praise to Him. Any mistakes/inaccurate information in this blog is purely due to myself. Hence, please correct and forgive me.

Monday, May 9, 2011

Hebat sangatkah Cinta?~




Bismillah.

Salam alaik,

hebat sangatkah cinta,
atau cuma hawa nafsu semata,
jika tiada calon, ramai yang bertanya ,
mengapa tidak dicari katanya...

hebat sangatkah cinta,
jika cuma sesama manusia,
apatah lagi berlainan jantina,
hingga agama dibelakanginya...

hebat sangatkah cinta,
jika statusku single, mereka hairan dan bertanya,
sedangkan solat lima waktu tidak diberatnya,
jika ramai tak buat, ia cuma dipandang biasa...

hebat sangatkah cinta,
menghayati rasa yang terkandung di dada,
terlahirnya sajak ,puisi2 cinta,
lautan api sanggup diredahnya...

hebat sangatkah cinta,
hingga semua nak diserahkannya,
katanya memujuk, kononnya aku yang teristimewa,
sedangkan ayat sampah tu dah beribu kali dijaja...

hebat sangatkah cinta,
kononnya di hati tulus setia,
membukti cinta tanpa diduga,
akhirnya tubuh menjadi mangsa...

hebat sangatkan cinta,
" saya suka awak kerana agama"
kalau begitu mengapa mendekati zina,
jika benar agama ukurannya...

hebat sangatkah cinta,
mampu membuat diri tersenyum manja,
khayalnya meneguk madu cinta,
sedangkan yang diteguk racun paling berbisa...

hebat sangat kah cinta,
sehingga mata yang celik dikata buta,
dosa pun dia kata"tak mengapa",
janji kau aku yang punya...

hebat sangatkah cinta ,
jawapannya YA,
JIKA mencari cinta yang Esa & hakiki,
bahagianya kekal untuk selamanya...InshaAllah~


*Sekiranya kita cinta pada manusia
Tidak semestinya manusia cinta pada kita
Tetapi sekiranya kita cinta pada Allah
Nescaya cinta Allah tiada akhirnya.

Sekiranya kita cinta pada manusia
Kita akan cemburu kepada orang yang menyintai mereka yang kita cintai (this is indeed very true)
Tetapi sekiranya kita cinta pada Allah
Kita akan turut menyintai mereka yang melabuhkan cintanya kepada Allah juga (I second that)
SubhanAllah...betapa hebatnya cinta Pencipta kita...


P/s: no personal connection or meaning to ana. just sharing with others merely as reminders to those who are drowned in these situations or about to fall into it~

WAllahua'lam

Liana

2 comments:

dilaMAYA said...

ana suka yang ni " tetapi sekiranya kita cinta pada Allah, kita akan turut menyintai mereka yg melabuhkan cintanya kpd Allah swt juga."

Sayang Lianai fillah.. jiddan! :') :')

Liana said...

ana aidhon! =)

ahabbakal lathee ahbabtanee lahuu (may He Whose sake u love me, love you.)

<3<3