What Is Islam?

ISLAM IN ARABIC MEANS "ENTERING GOD'S PEACE"//SUBMISSION AND OBEDIENCE TO ALLAH, HAVING SINCERE FAITH IN HIM, & LIVING LIFE AS WILLED BY ALLAH =)
Any good points found in this blog comes from Allah SWT, all praise to Him. Any mistakes/inaccurate information in this blog is purely due to myself. Hence, please correct and forgive me.

Sunday, May 8, 2011

What is Salat ISTIKHARAH?~


Bismillahirrahmanirrahim - in the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

Salam alaik and greetings to all readers,

First and foremost, let's give thanks to God (Allah) for the good health and ni'mat given unto us. Alhamdulillah~ =))

Alright~! So, today ana would like to share some general information on the salat istikharah prayer, which is one of the many sunnah prayers(customary prayers) there are. Ok, the rest is going to be pretty much manglish i.e. malay+english. Lol. Peace~~

SO WHAT IS SALAT ISTIKHARAH and WHO'S TO PERFORM IT?~


Ok, istikharah ni ramai sangatlah orang yang salah faham dan fikir ia hanya dilakukan apabila time bingung dan confused dalam memilih jodoh (untuk perkahwinan) tp ACTUALLY, IT HAS A BROADER MEANING & COVERAGE. It's in fact designed for those people that have hajat or cita2 untuk berbuat sesuatu perkara/pekerjaan tetapi mereka ni ragu2 dlm pekerjaan atau maksud perkara itu (say for example: nak buat major course ni ke ni? patut terima biasiswa ni ke loan ni ke? patut amik kerja ni ke yang tu? patut ke aku kahwin dia ke this is a big mistake? and etc.), whether it's wise or not to go on with it, and hence, it is suggested that in order for you to be able to choose whether to go on with that something or decide that it is not good for you, is to perform salat istikharah sebanyak 2 rakaat. Perkara ini dilanjurkan sendiri oleh Rasulullah (pbuh) dlm sabdanya yg bermaksud: apbl seseorang hendak melakukan sesuatu, hendaklah dia rukuk dgn 2 rukuk(smbhyg 2 rakaat) selain drpd sembahyang fardhu.

SO HOW TO PERFORM THIS SUNNAH PRAYER?~


Ok, ada 2 cara untuk melaksanakan smbhyg sunat istikharah ini iaitu
1) 2 rakaat + 1 salam
2) 12 rakaat + 6 salam
Ana x elaborate secara detail on this part tapi ana nak highlight sesuatu yg penting i.e. bila nak memulakan solat ini, hendaklah kita kuruskan hati ini. Macam mana? Dengan menyerahkan segala2 urusan SEPENUHNYA kepada Allah SWT~! Rehatkan dan lapangkan akal fikiran anda drpd memikirkan/menimbangkan sama ada perkara tersebut elok dibuat atau tidak. hah, kita serahkan sahaja kepadaNya. percayalah Allah. =)

WHAT'S THE HIKMAH BEHIND THIS SALAT?~

Ok, bagi golongan orang2 yg beriman:
1) cara ini menunjukkan dan menandakan bahawa mereka itu kembali kepada Tuhan mereka. =)
2) ia dapat menghilangkan segala keresahan atau kebingungan kita dalam menentukan pilihan yang betul dan tepat. Dengan mengosongkan fikiran dan hati serta menyerahkan segala urusan kepada Allah, kita akan diberi pilihan yang terbaik untuk diri dan agama. InshaALLAH~~
3) kita tidak akan menyalahkan diri sendiri jika berlaku sesuatu yang tidak baik as a consequence atau outcome of the decision that we take because we are confident that that is what Allah has fixed for us. Kita yakin bahawa itulah yang dikehendaki Allah yang pasti mempunyai banyak hikmah, kalau tidak di dunya pun, di akhirat nanti. inshaAllah~~
4) melaksanakan salat ini juga menandakan keikhlasan seseorang hamba terhadap Tuhannya~! Dgn melakukan sembhyg ini, dia meniadakan kehendak peribadinya dan menyerahkan diri dan semua urusannya kepada Allah SWT. =)

AFTER PERFORMING IT, HOW TO KNOW GOD'S ANSWERS?~

Ok, jawapan daripada Allah sama ada perkara itu elok atau tidak elok untuk diteruskan itu akan didatangkan kepada kita dengan:
1) rasa hati/gerak hati, iaitu hati itu merasakan keinginan yang kuat untuk melakukan perkara itu atau tidak
2) dengan mimpi
3) atau dengan deipermudahkan jalannya bagi sesuatu perkara itu untuk berlaku ataupun sebaliknya (i.e. macam banyak je perhalangan apabila anda meneruskan dgn hajat/cita2 tersebut..)

TETAPI, AH PAUSE SEKEJAP, TETAPI SEMUA INI DGN SYARATNYA, iaitu sebelum melakukan sunat Istikharah ini, janganlah kita menyimpan kecenderungan hendak kita sendiri mengikut pertimbangan akal fikiran, TETAPI HENDAKLAH MENGOSONGKAN HATI, AKAL, & KEPALA dan serahkan urusan itu sepenuhnya secara total kepada Allah SWT.

ADDITIONAL NOTES~~



1) Kalau kita ikut kebiasaan, orang ramai mengerjakan solat sunat Istikharah ini selama 3 malam berturut-turut atau lebih baik sehingga 7 malam di samping meletakkan sepenuh keyakinan kepada Allah. Maka dengan itu, laksanakanlah dengan yakin perkara yang dirasakan kuat di dalam hati setelah selesai solat bermalam2 secara berturut2.

Ini adalah berdasarkan sepotong hadith Nabi Muhammad(pbuh):

"Apabila kamu bercita2 untuk mengerjakan sesuatu, maka hendaklah kamu meminta(sembahyang Istikharah) drpd Allah sebanyak tujuh kali. Selepas itu, lihatlaha apa yang digerakkan pada hati oleh Allah dan mendahulukan hal itu, kerana sesungguhnya kebaikan itu ada pada yang didahulukan."

2) Ok, ana jg ada doa simple yang boleh digunakan sebagai reference untuk doa bila buat sunat Istikharah ini:

"YaAllah yaRabbi, hamba penuh dengan dosa2 dan kesalahan, ampunilah hambaMu yaAllah, rahmatilah hamabMu. YaAllah yaRabbi, tunjukkanlah yang terbaik bagi hamba, pilihkanlah yang terbaik bagi hamba YaAllah kerna sebaik2 rencana/rancangan, tetap rencanaMu yang terbaik. Amin yaRabbilalamin~"


WAllahua'lam bis sawab~

Liana.


2 comments:

aiman azlan said...

Jabir bin Abdullah r.a. said: The Prophet s.a.w. used to teach us to seek Allah's Counsel in all matters, as he used to teach us a Surah from the Quran. He would say: When anyone of you has an important matter to decide, let him pray two Rak'ahs other than the obligatory prayer, and then say:

O Allah, I seek the counsel of Your Knowledge, and I seek the help of Your Omnipotence, and I beseech You for Your Magnificent Grace. Surely, You are Capable and I am not. You know and I know not, and You are the Knower of the unseen. O Allah, if You know that this matter [then mention the thing to be decided] is good for me in my religion and in my life and for my welfare in the life to come, - [or say: in this life and the afterlife] - then ordain it for me and make it easy for me, then bless me in it. And if You know that this matter is bad for me in my religion and in my life and for my welfare in the life to come, - [or say: in this life and the afterlife] - then distance it from me, and distance me from it, and ordain for me what is good wherever it may be, and help me to be content with it.

(Sahih Bukhari 7/162)

Liana said...

Jazakallahukhairan for the informative comment posted. That is a very nice dua that can be used in istikharah.

Barakallahuffikum akhi.