What Is Islam?

ISLAM IN ARABIC MEANS "ENTERING GOD'S PEACE"//SUBMISSION AND OBEDIENCE TO ALLAH, HAVING SINCERE FAITH IN HIM, & LIVING LIFE AS WILLED BY ALLAH =)
Any good points found in this blog comes from Allah SWT, all praise to Him. Any mistakes/inaccurate information in this blog is purely due to myself. Hence, please correct and forgive me.

Tuesday, May 10, 2011

Macam buat drama aje ko ni~!


Bismillah.

Salam alaik..

Kita selalu tengok movie dan drama2, and often we find ourselves making comments that sounds pretty much like this: "ah, it only happens in the movies. who are they trying to kid?!" @ "ala, betul ke dalam realiti boleh camtu?" @ "huh, dalam movie je selalu kebetulan" @ "impossible lah akan happen in real life" and etc. But in fact, mmg ada kemungkinan ia boleh terjadi dalam realiti. Dalam apa pun, setiap perkara akan ada probabiliti walau 0.001%. Nothing is impossible by Allah~!! Remember that fact~!! mashaAllah, sangatlah x disangka2. Dahlah ia dilakukan tanpa disedari orang berkenaan~!! haha. mmg mantap lah~ lol~!

So it goes something like this: Bangku ada dua kawan rapat, Meja dan Almari. Satu hari, Bangku jumpa ngan Almari dan mereka berborak, tibe2 Almari tanya Bangku satu soalan tapi Bangku x nak beritahu atau menjawab soalan si Almari itu. Pada masa yang sama, Almari tu sangat rapat ngan Meja dan tinggal serumah juga. Bangku ni pulak, khuatir sangat nnt Almari akan dapat tahu perkara yang ingin disembunyikan oleh Bangku daripada Meja (sbb Meja mmg tahu pasal hal Bangku). Jadi, si Bangku pun sms lah ke Meja, "Salam Meja, please don't tell Almari ..... . Jangan sampai dia tahu ... tau. thanks~! " (yang x diisi tu apa2 jelah korang nak letak.. as long as you get the drift) So anyway, few days later, si Meja minta berjumpa si Bangku sbb ada sedikit perkara yang ingin dibicarakan. While talking, Meja brought up something.

Meja: Bangku, haritu you hantar I mesej kan? 
Bangku: Mesej mana satu? Banyak kot.
Meja: Ala, yang pasal you xnak I bagitau Almari something tu.
Bangku: Oh yang tu. Ah, betul. aku hantar mesej tu. kenapa?
Meja: *Gelak* 
Bangku: Loh, kenapa tergelak cam sewel tetiba?
Meja: Aish Bangku, bukan aku yg sewel. ko ni yg sewel kot.. you x tau ke apa jadi haritu?
Bangku: Hah, apa terjadi? Dia dah tau ke? *muka risau* aduhh..
Meja: xde. camni ah

flashback to that day-->

Almari: Yo Meja, ada dpt mesej dr Bangku?
Meja: Mesej apa?
Almari: "Salam Meja, please don't tell Almari ..... . Jangan sampai dia tahu ...tau. thanks~! "
Meja: Erkk, ada. *tergamam jap*
Almari: *tergelak kecil sambil menggeleng kepala* haha, aku rasa dia tersilap hantar mesej tu kat aku jugak lah.. 
Meja: *Pause* Oh, ye eh? Hehehh.. 

zaaaap~~ back to present-->

Bangku: yaAllah~!! Betul ke apa you cite ni Meja? Astaghfirullah. of all the people, kenapalah aku boleh hantar sekali mesej tu kat dia.. dahlah aku mention nama dia dlm text tu.. mashaAllah. *rasa guilty sekali*
Meja: tu ah you ni lawak lah. mmg x leh blaaa betul~ macam drama aje.. aishhh.. *ketawa besar*

THE MORAL OF THE STORY IS: Biasanya, kalau niat tu tak betul sangat atau x berapa nak baik tu, mmg Tuhan x menggalakkan umatNya melakukan sebegitu. Jadi kat sini, ana rasalah, Tuhan nak tunjuk kat si Bangku tu kot yang buat benda2 x sebrapa baik tu mmg x patut sebenarnya. Ana rasa Tuhan saja biarkan perkara ini terjadi supaya si Bangku takkan ulang benda sama di masa yang akan datang. Tapi I guess this is at the expense of the Almari's feelings lah. I mean, imagine if you are Almari.. Getting such message written by a very close friend lagi tu. Hmm, if I were Almari, ana rasa ana akan kecil hati kot.. dan possibly akan hilang some kepercayaan dalam si Bangku. Huhu..

p/s: asif kalau post ni x brp byk isi yang memanfaatkan pembaca2. Ana cuma nak kongsi sbb ana rasa cerita ni lawak sedikit. Haha. Walaupun ada pihak yang terluka in this scenario. Harap2 si Almari x kecil hati ya. Mesti si Bangku ada sebab yang cukup wajar untuk tidak memberitahumu pasal perkara tersebut. inshaAllah. =)

WAllahua'lam

Liana



3 comments:

dilaMAYA said...

hehe.. mula2 rasa ssah nak faham, sebab bangku, meja , almari.. haha.. pegi imagine those things dalam kepala pulak :p tapi suka the message :):)

IslamSeeker said...

cerita yg menarik :)
mmg zasss bile nak wat jahat je, Allah da tunjuk siap2.. huhu.. terkantoi dgn org yg xsepatutnye...

Liana said...

salam kak dila..

aah.. sbb ana at first guna nama2 org tp takut nama nnt sama dgn mana2 pembaca, xnaklah ada yg terasa.. guna objek2 je lah.. haha.. lain kali boleh guna brg2 dapur pulak lah.. hehe..

salam sayang dan rindu^^

thanks jadi satu2nya pembaca setia blog ana..^_^

<3<3